Veldhuis & Kemper

Veldhuis Kemper is Remco Veldhuis en Richard Kemper. Ooit afkomstig uit de tv- en reclamewereld ontdekten ze als duo het theater om die niet meer te verlaten.

In 1997 worden Remco en Richard aan elkaar voorgesteld door een wederzijdse vriend die het afzonderlijke gezeur van beiden “om eens een cabaretvoorstelling te maken” dan meer dan zat is. Na talloze kroegsessies schrapen Remco en Richard in 1999 hun moed bij elkaar en boeken de kleine zaal van het Concertgebouw in Haarlem. Zes weken later geven ze voor vrienden en bekenden hun eerste voorstelling. Cabaretkenner, Jan J. Pieterse, spoort het duo aan om zich in te schrijven voor een festival en in datzelfde jaar wordt Veldhuis & Kemper 2e op Cameretten, na Marc-Marie Huijbregts. Vanaf dat moment is het Veldhuis & Kemper serieus om een toekomst in het theater op te bouwen.

In 2002 gaat Veldhuis & Kemper in premiere met het eerste avondvullende cabaret-programma ‘Half zo Echt’. Het programma krijgt prima recensies en de bezoekersaantallen nemen gestaag toe. Finalenummer van dit programma is het lied ‘Ik Wou Dat Ik Jou Was’. In 2003 zit iemand van platenmaatschappij EMI in de schouwburg en deze stelt voor om het nummer uit te brengen op single. ‘Ik Wou Dat Ik Jou Was’ bereikt de nummer 2 positie in alle charts, wordt in 2003 het meest gedraaide Nederlandstalige nummer en verkozen tot 4e ‘Beste Nederlandstalig nummer aller Tijden’ (verkiezing Telegraaf /Sky Radio). In juni 2003 verschijnt het debuutalbum ‘Half zo Echt’ uit met nog 11 liedjes. Dit album wordt Goud en krijgt een Edison Music Award in categorie ‘Beste Kleinkunst/Luisterlied’. Van het album ‘Half zo Echt’ verschijnen nog 2 hitsingles (Bijzonder en Te Blond).

Eind 2003 brengt Veldhuis & Kemper hun tweede avondvullende cabaretprogramma ‘De Geur Van’. Ook dit programma wordt (op de Volkskrant na) goed ontvangen door de pers. Ondertussen werkt Veldhuis & Kemper door aan liedjes voor hun tweede album ‘Als het gaat Waaien’ dat in oktober 2004 verschijnt. Titelnummer van dit album is ‘Kaartenhuis/ Als het gaat Waaien’. Ook deze single behaalt een notering in de MegaTop50.

Hoewel Veldhuis & Kemper zelf het Theater benoemt als “de aorta van alles wat we doen”, staat het duo in 2004 zes keer in het voorprogramma van Marco Borsato in een uitverkochte Kuip en treedt het reeds diverse keren op als onderdeel van een groter muzikaal programma in Ahoy’ of bv. tijdens het Gala van het Nederlandse Lied. Als Veldhuis & Kemper in 2004 zelfs worden genomineerd als ‘Beste Popgroep Nationaal’ bij de TMF Awards, is dat volgens het duo echter hun beste grap tot dan toe.

Het plezier en de muzikale bevrediging van het spelen met een eigen band leidt in 2004 tot het cabaret-concert ‘Hitsig!’. De theatertour van dit programma wordt in december 2005 afgesloten met het debuut van Veldhuis & Kemper in Koninklijk Theater Carré waar ze 2 avonden voor een uitverkocht huis mogen spelen.

In september 2006 verschijnt het derde album ‘Wat heb je nodig’, wederom onder de EMI Records-vlag, maar ditmaal opgenomen met de vaste V&K band. ‘Wat heb je nodig’ wordt ‘Radio 2 CD’ en komt op 27 binnen in de Album Top 100. De eerste single ‘Wacht’ behaalt de 29e positie in de single top 100.

In november 2006 gaat het vierde programma van Veldhuis & Kemper in première: ‘Tijd heelt alle zonden’. Volgens het Algemeen Dagblad is het een ‘superieure show van een gouden duo’. En ook de andere recensies liegen er niet om. ‘Tijd heelt alle Zonden’ speelde 2 seizoenen door heel Nederland waaronder wederom in Koninklijk Theater Carré.

Ondertussen zetten V&K in de zomer van 2007 hun eerste voorzichtige schreden in televisieland als gastpresentatoren van het KRO televisieprogramma ‘Nederland te Koop’. Eveneens maken V&K in 2007 op verzoek van de NPS en Radio 2 een speciale Top2000 TV-oudejaarsshow: ‘De TOP2000 volgens Veldhuis & Kemper’.

In feburari 2009 komen Veldhuis & Kemper met hun vijfde programma ‘We moeten praten’. In dit programma worden Veldhuis & Kemper begeleid door meesterlijke, vrouwelijke muzikanten: Wieke Garcia / Janneke van Heeswijk (zang, percussie, gitaar), Lydia van der Meer / Phaedra Kwant (zang, bas, piano). In februari 2009 verschijnt de gelijknamige CD met o.a. liedjes uit de show. Opvallend nummer van deze CD is de single ‘Volkomen Kut’ die de Top 30 meteen binnenkomt. Op YouTube wordt de clip een hit en de basis voor een wekelijkse gezongen column vanuit het theater ergens in Nederland in Giel Beelen’s radioprogramma op 3FM. Eind 2009 zingen Veldhuis & Kemper live zelfs een half uur durend jaaroverzicht op radio3 FM in de show van Giel Beelen.

De recensies van ‘We moeten praten’ zijn unaniem goed. En ook het publiek omarmt de show massaal. Reden temeer om deze show tot en met oktober 2010 vol overgave te spelen.

In april 2011 gaat alweer de zesde show in premiere: “Dan maar niet gelukkig”. Wederom met Geert Lageveen op regie en Andre Veltkamp als dramaturg. Het programma mag zich verheugen in goede kritieken. Zo schrijft het Parool: “Veldhuis & Kemper overtuigen” en noteert GPD: “Elke scene is raak bij Veldhuis & Kemper”. Gelijk aan de nieuwe show verschijnt ook de gelijknamige CD (de 5e) met 14 nieuwe liedjes, gemaakt met vaste producer Rob van Donselaar. De CD “Dan maar niet gelukkig” komt op nummer 4 binnen in de Album Top 100 en is daarmee meteen de hoogst binnenkomende CD van Veldhuis & Kemper.

www.veldhuisenkemper.nl